Kaasulämmityksen syyshinnat julkaistu – kaasun hinta noussut kesän ajan

30.7.2021

Erityisesti asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille sekä teollisuuskohteille tarkoitetun kaasulämmityspalvelumme syyskausi alkaa 1.9.2021. Tuolloin voimaan astuvat myös uudet lämpöenergian hinnat, jotka ilmoitamme alla ja hinnastossamme.

Lämpöenergian myyntihinta, maakaasu, syys-joulukuu 2021: 91,19 €/MWh + alv.

Lämpöenergian myyntihinta, biokaasu, syys-joulukuu 2021: 100,07 €/MWh + alv.

Kaasulämmitys- eli Warma-palvelumme lämpöenergian kokonaishinta muodostuu kaasun hankintahinnasta sekä lämmön tuotantokustannuksista. Tarkistamme lämpöenergian hinnan kolme kertaa vuodessa.

Lämmityksen syyskauden hintataso on suoraa seurausta kaasun merkittävästi kohonneesta eurooppalaisesta pörssihinnasta, johon kaasun hinnat Suomessa perustuvat. Mikään muu osa lämmityskustannuksestanne ei muutu.

Kaasun hankintahinnat ovat tilapäisesti poikkeuksellisen korkealla

Kaasun eurooppalainen pörssihinta on ollut nousussa koko loppukevään ja kuluneen kesän ajan. Nousu on ollut poikkeuksellisen suurta, varsinkin lämpimään vuodenaikaan, jolloin polttoaineiden hinnat tyypillisesti laskevat.

Tällä hetkellä eurooppalaiset Gaspool- ja TTF-kaasuindeksit ovat tasolla 35–40 EUR/MWh. Viime kesän koronasulkujen aikana samat hintaindeksit kävivät peräti 5 EUR/MWh:ssa, mikä oli hyvin epätavallista. Alla olevasta kuvaajasta näkyy, että kaasun tämänhetkinen hintataso on niin ikään historiallisesti poikkeuksellinen.

Uskomme vallitsevan hintatason olevan lyhytaikainen reaktio kaasu- ja muiden hyödykemarkkinoiden kuluvan ja viime vuoden tapahtumiin. Hintataso tulee tämän hetken (30.7.2021) ennusteiden mukaan normalisoitumaan viimeistään ensi vuoden aikana, kuten alla olevasta kuvaajasta voi nähdä.

Seuraamme kaasumarkkinoiden tilannetta tiiviisti. Haluamme olla asiakkaillemme joka suhteessa helppo ja luotettava energiakumppani. Tämä tarkoittaa myös, että tuomme kaasun hinnan tulevan normalisoitumisen hintoihimme heti, kun vain mahdollista ja pidämme teidät ajan tasalla markkinatilanteesta.

Kaasun ja monien muiden hyödykkeiden hinnannousuun on lukuisia syitä

Kaasun lisäksi monien muidenkin hyödykkeiden, polttoaineiden sekä päästöoikeuksien hinnat ovat viime kuukausina olleet maailmanlaajuisesti korkealla, varsinkin verrattuna viime vuoden koronasulkujen aikaisiin hintoihin. Esimerkiksi sähkön keskimääräinen kuukausihinta Nord Pool -pörssissä oli heinäkuun lopulla noin kaksinkertaistunut viime kesästä.

Euroopan kevät oli kylmä, joten useissa maissa kaasuvarastoja käytettiin vielä pitkälle kevääseen asti, jolloin niitä tyypillisesti olisi jo alettu täyttää. Alkukeväästä Euroopan markkinoilla oli myös jonkin verran vähemmän nesteytettyä maakaasua (LNG) kuin normaalisti, kun USA:sta tulevia LNG-laivoja ohjattiin Aasiaan Eurooppaa parempien hintojen perässä. Tämä lisäsi entisestään kaasuvarastojen käyttöä. Varastot ovat monessa maassa yhä melko alhaisella tasolla, ja kaasua ostetaan nyt niiden täyttämiseen. Lisäksi kaasun kysyntää lisää kuuman kesän tuoma jäähdytystarve.

Kesän korkeaa hintatasoa selittävät niin ikään odotukset koronan jälkeisestä elpymisestä ja normaalit kaasua Eurooppaan tuovien putkien sekä LNG-terminaalien kesäseisokit ja -huollot. Toisaalta myös päästöoikeuksien korkea hinta on saanut monet energiantuottajat vaihtamaan laitoksissaan käytetyn polttoaineen hiilestä kaasuun, lisäten kaasun kysyntää ja nostaen sen hintaa entisestään.

Elokuun alkaessa markkinoiden ja meidän näkemyksemme on, että kaasun hinnat palaavat normaalille tasolleen viimeistään ensi vuoden keväällä. Tätä tukevat myös yllä olevassa kuvaajassa esitetyt tämän hetken forward-hinnat kaasulle.

Meiltä saat luotettavaa lämpöä, avaimet käteen -palveluna ja jopa hiilineutraalisti

AER:n kaasulämmityspalvelu on erinomainen asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille sekä teollisuuskohteille, jotka sijaitsevat kaasuverkon alueella.

Warma on asiakkaalle helppo valinta, sillä me AER:lla teemme kaikki tarvittavat investoinnit laitteistoihin ja vastaamme niiden toiminnasta.

Kaasulämmityksestä saa jopa hiilineutraalia valitsemalla polttoaineeksi biokaasun.

Lisätietoa maa- tai biokaasulla lämmittämisen palvelustamme saat täältä.

Muista energiapalveluistamme, muun muassa lämpöpumppuihin ja keskisyvään maalämpöön perustuvasta hybridilämmityksestä, on tietoa täällä.

Referensseistämme voit lukea täällä.